Telefon +36 70 275 85 24
Telefon +36 20 956 25 10
email: info@bautender.hu

Bautender Ziegel Kft.
6724 Szeged, Hunyadi tér 23 fsz. 2.
adószám:13957847-2-06

Ásotthalom, Vásárcsarnok bővítése és akadálymentesítése

Projekt megnevezése: Ásotthalom, Vásárcsarnok bővítése és akadálymentesítése

Megrendelő: Ásotthalom Nagyközségi Önkormányzat

Beruházás nettó értéke: 50.000.000 Ft

Tervezés ideje: 2017.június

Az Önkormányzat az adott területen a 2/6, 2/7, 2/4, 2/1, 463/21, 429/2 és 444/20 helyrajzi számú telkek összevonásával és a Béke utca és Honvéd utca egy részének lezárásával egy XIX. századi tematikus élményparkot szeretnének létrehozni a település idegenforgalmának élénkítése érdekében.

Az élménypark témáját a helyi kultúrtörténeti örökségek adják. A meglévő épületek mellé – Rózsa Sándor élményház, Könyvtár, Cselédlakás, Boszorkányperek háza, Vásárcsarnok mellé a Tömörkény-ház és egy műhelysor felépítését is tervezik. A műhelysor mellé egy istálló és egy állatsimogató is helyet fog kapni.

A meglévő vásárcsarnok acél pillérvázas tartószerkezetű, acél rácsostartóval. Az utcai és a tér felöli meglévő homlokzat végig kopolit üvegezésű, az akkori igényeknek megfelelően. A csarnok trapézlemez tetőfedéssel rendelkezik, ami sem esztétikailag sem hőtechnikailag nem megfelelő. A főbejáratnál egy acél szerkezetű nyílászárón keresztül érkezünk az aszfaltburkolatú vásártérbe, aminek a végén egy hátsó fém ajtón keresztül juthatunk a vizesblokkhoz. A vizesblokk jelenleg egy női és férfi WC-ből és egy elektromos helyiségből áll. Jelenleg nem akadálymentes kialakítású, a pályázat keretében szeretnénk ezt azzá tenni.

A meglévő Rózsa Sándor emlékházhoz szeretnék igazítani az élménypark stílusát. Ezért a tervezett vásárcsarnok téglaburkolatot fog kapni és a trapézlemez helyett cserepeslemez fedés lesz, hogy ne kapjon többletsúlyt a rácsostartó, mégis a fedés korabeli hatást keltsen. A kopolit üvegek íves hőszigetelt fa nyílászárókra cseréljük. A meglévő acél pilléreket tűzvédelmi és esztétikai szempontból Barabás Téglakővel körbefalazzuk, és a meglévő falakat kívül-belül leburkoljuk. A csarnok aszfalt burkolatára homok ágyazatra szintén Barabás Téglakő burkolat lesz fektetve. A tető 5 cm üveggyapot hőszigetelést kap, a túlzott hőmérséklet ingadozás megakadályozása érdekében. A belső acél szerkezetek sötét szürke színű átvonó festést kapnak.

Az épület bejáratánál lévő fém szerkezetű trapézlemezes előtető és a fém bejárati ajtó elbontásra kerül, helyette egy hőszigetelt üvegezésű, íves kialakítású bejárati ajtó kap majd helyet.

A vásártér bővítése és a csarnoknak a tér felé nyitása érdekében a csarnok dél-nyugati oldalán egy fedett tornácos árusítótér bővítmény lett tervezve. Ezért a csarnok hosszanti oldalán két darab fa bejárati ajtó lett kialakítva a külső és belső vásártér zavartalan kapcsolata érdekében.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük